eiken lamelparket

Waarom parket al jaren razend populair is

Parket, lamelplank, drielaagsparket, lamelvloer, parket of parketvloer… In de vloerenbranche worden er veel verschillende termen gebruikt voor parket. Wij houden het echter bij één term en dat is parket. Deze vloer is al jarenlang enorm populair onder onze klanten en we vertellen je waarom!

Goede eigenschappen van parket

Het verbaast ons niets dat parket al jarenlang één van onze best verkochte vloeren is. Deze vloeren hebben veel voordelen, waardoor ze in veel verschillende interieurs zijn te plaatsen. Dit komt onder andere door het feit dat parket vaak van eikenhout wordt gemaakt. Eiken is een harde houtsoort die tevens heel bewerkelijk is. Je kunt de vloer dus geheel naar wens aanpassen. Daarnaast ken parket de volgende voordelen:

  • Nauwelijks werking door kruislings verlijmde opbouw
  • Naturel te leveren of met afwerklaag van olie of lak
  • Zwevend of verlijmd te leggen
  • Verhuis baar dankzij kliksysteem
  • Geschikt voor vloerverwarming
  • Te combineren met onze geluiddempende ondervloer
  • Lange levensduur
  • Mogelijkheid tot schuren

Parket schuren

Veel van deze eigenschappen zijn uniek voor parket, bijvoorbeeld de mogelijkheid om de vloer te schuren. Dit is vooral handig wanneer er vlekken zijn ontstaan of een andere vorm van beschadiging. Het bovenste laagje van de vloer kan dan worden verwijderd, daarmee verwijder je ook de vlek of beschadiging. Een nieuwe laklaag of olie erop en de vloer is weer als nieuw.

Naturel parket of (kleur)olie?

Het is mogelijk om parket au naturél te kopen. Dit betekent dat je een onbehandelde vloer koopt. Het is echter aan te raden om wel voor een afwerklaag te kiezen, hetzij olie of lak. Veel oliesoorten bevatten een kleur, maar je kunt ook voor blanke olie kiezen als je graag een naturelkleurige vloer hebt. Een laklaag beschermt het hout overigens een stuk beter dan olie, want de lak zorgt voor een harde laag over de vloer.

parket vloer met vloerverwarming

We krijgen vaak de vraag of parket wel te combineren is met vloerverwarming. Dat kan zelfs erg goed! Want hoewel parket een houten vloer is, is de dikte een stuk dunner dan massief houten planken. De warmte wordt dus beter geleid. Ook zorgt de kruislings verlijmde opbouw ervoor dat parket nauwelijks werking heeft. Prima te combineren met vloerwarming dus.

Parket met klikverbinding

De meeste parketvloeren zijn uitgerust met een handige klikverbinding of met een mes-en-groef-verbinding. In beide gevallen is de vloer eenvoudig te leggen. Dankzij deze verbinding wordt de mogelijkheid gecreëerd om de vloer mee te nemen met een eventuele verhuizing. Dat kan echter alleen als je ervoor kiest om de vloer zwevend te leggen. Eenmaal verlijmd of verspijkerd gaat de vloer natuurlijk nergens meer heen.

Geborstelde, gerookte of verouderde afwerking parket

In het begin vertelden we dat eiken parket zeer bewerkelijk is. Je kunt kiezen voor verschillende soorten kleurolie, waarmee je elke gewenste kleur kunt realiseren, maar je kunt ook kiezen voor verschillende afwerkingen. Parket kun je laten borstelen, waardoor het uiterlijk iets ruiger wordt, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een verouderde look. Een andere optie is de vloer laten roken, hierbij wordt de kleur wat donkerder. Hoeveel donkerder, dat is aan jezelf.

We hopen dat we je goed hebben geïnformeerd over alle opties van eiken parket en dat je jarenlang geniet van deze prachtige vloeren!

Op October 31, 2020